Datum: 15.03.2015

Václav Moravec - statečný nebo pokrytecký?

Václav Moravec ve svých Otázkách na České televizi 15. 3. 2015 projevil názory na prezidenta republiky. Má výsadu, že je může prezentovat za peníze televizních poplatníků. Tentokrát nepoužil lež jako například, že Kroměříž je v Jihomoravském kraji, pokud se mu hodila k mediálnímu útoku na člověka ve vysílání nepřítomného. Moravec v reakci na to, že prezident využil svého ústavního práva na svobodu projevu a podpořil návrh senátora Jana Veleby, aby televizní poplatek mohl poplatník poslat místo České televizi na jiné kulturní účely, uvedl myšlenku, co kdyby lidé nespokojení s prezidentem odmítli platit provoz prezidentské kanceláře. Na první pohled vtipná reakce. Je však pokrytecká.

Srovnáme-li podmínky výkonu veřejného působení prezidenta a Moravce, prezident se nemá čeho bát. Prezidentem se nestane nikdo, koho si občané nezvolí. Moravec k svému příjmu z České televize potřebuje získat pouze vedení České televize. Občané musí platit jen televizní poplatky. Prezident má funkci na 5 let. Pak získá znovu důvěru občanů ve volbách nebo končí. I když prezident vyhraje volby opakovaně, vykonává funkci nejvýš 10 let. Vrátit se může až v přespříštích volbách. Moravec své Otázky vysílá již od roku 2004.

Skutečně chce Václav Moravec vztáhnout podmínky pro výkon funkce prezidenta i na sebe sama? Pokud ano, byl by to krok statečný. Ovšem to by po 10 letech musel odejít.


Související články:

Změna televizních a rozhlasových poplatků.

Česká televize útočí na svobodu projevu.

Posílení televizních studií v Brně a Ostravě.

Lži Václava Moravce a daň pro Českou televizi.

Lež Václava Moravce 1.

Lež Václava Moravce 2.

 

 

[ zpět ]