Datum: 27.11.2018

Primitivita zpráv České televize o Kerčském incidentu

V Událostech 27. 11. 2018 (ČT1) bylo zpravodajství o Kerčském incidentu. Zpravodaj České televize Miroslav Karas v reportáži o zadržení ukrajinských námořníků, kteří pronikli do ruských vod, uvedl, že je překvapivé rychlé jednání ruských soudů.

Karas si pletl vazbu a trest. Na ukrajinské námořníky byla uvalena vazba, vazba není trestem. Rychlé rozhodnutí soudů o vazbě je samozřejmé. Podle ruské ústavy musí být zadržená osoba odevzdána soudu s návrhem na uvalení vazby do 48 hodin po zadržení. Stejná lhůta platí u nás a je obvyklá ve většině evropských států. Každý soud musí o vazbě rozhodnout rychle. V případě ukrajinských námořníků je dán důvod vazby útěkové. I u nás by cizinec, který nebydlí na našem území, byl pravděpodobně podroben vazbě, pokud by mu hrozil vyšší trest, protože u cizinců je předpoklad, že nemají důvod zůstat na území státu. Naplňuje se tak důvod útěkové vazby.

Česká televize prokázala neschopnost objektivně referovat se znalostí věci. Prezident Miloš Zeman má ve svém úsudku o některých novinářích pravdu a Miroslav Karas a Česká televize to potvrzují.

Kerčský incident a Guantánamo.

[ zpět ]