Datum: 02.12.2018

Kerčský incident a Guantánamo

Právo je založeno na tom, že obdobné věci se posuzují stejně. V politice to často neplatí a vítězí silnější. Právní rovnost států dostává na frak v praktické politice založené na moci. Mezi Spojenými státy americkými a Lichtenštejnskem je krapet rozdíl v síle. Je jak za časů Rudého práva určité jednání kritizovat u jednoho mocného a nevidět u jiného.

Postoj opřený o právo uznává nebo neuznává právo národů na sebeurčení až do odtržení a s tím související změnu hranic státu proti jeho vůli. Právo na sebeurčení buď mají Američané, Češi, obyvatelé Kosova, ale též Abcházci, Osetové, bosenští Srbové či Katalánci. Nebo jej někdo odmítá u všech a dává přednost právu státu na územní celistvost a zákazu oddělení jeho území bez jeho souhlasu. Uznává-li někdo Kosovo, je logické uznat Abcházii a Jižní Osetii. Naopak je zásadové, odmítá-li někdo samostatnost Abcházie, Jižní Osetie i Kosova.

Ve světle Kerčského incidentu, kdy ukrajinské námořnictvo narušilo ruské vody v Kerčském průlivu, je dobré připomenout Guantánamo. Kerčský průliv odděluje Krym, nyní ovládaný Ruskem. Přičemž Ukrajina přivtělení Krymu k Rusku neuznává a považuje jej za své území. Guantánamo je území na Kubě obsazené USA, které tam mají vojenskou základnu. Kuba toto obsazení řadu desetiletí neuznává, neboť k odevzdání byla donucena mocensky a požaduje jeho vrácení. USA se odvolávají na smlouvu z roku 1903 o nájmu, kterou Kuba musela podepsat pod tlakem USA, které tehdy Kubu okupovaly a podmiňovaly stažení odevzdáním Guantánama do své správy. Chtěla-li Kuba suverenitu, musela podepsat. Přitom USA akceptují, že nejde o jejich, ale kubánské území, čehož využívají. Proto umístily slavnou věznici na Guantánamo mimo své oficiální území, aby byla vyloučena pravomoc civilních amerických soudů. A tak jsou zde bez odsouzení zadržováni zajatci z afghánské války 2001. USA se k nim nechovají ani jako k trestně stíhaným, které by musely postavit před soudy, ale ani jako k válečným zajatcům.

Porovnejme postup Ukrajiny v případě Kerčského incidentu a hypotetický postup Kuby. Kuba by vyslala své lodě, na jejichž palubě by byli příslušníci kubánských speciálních bezpečnostních sil, do zálivu v Guantánamu. Tam by kubánské lodě manévrovaly ve vodách kontrolovaných USA a odmítly se podřídit pokynům amerického námořnictva. Ať si každý odpoví zda by:

a) námořnictvo USA nereagovalo a nechalo, ať si kubánské loďstvo dělá, co chce,

b) námořnictvo USA by zasáhlo, lodí se zmocnilo, posádku zajalo a vše označilo za kubánskou provokaci.

Vsázím na variantu b), ale mohu se mýlit. Američané nemohu být překvapení, že i někdo jiný se v mezinárodních vztazích chová jako Američané.

Primitivita zpráv České televize o Kerčském incidentu.

[ zpět ]