Datum: 27.05.2018

Glaser napadá neprávem policii i politiky

Ředitel Národního divadla v Brně a festivalu Divadelní svět Brno 2018 Martin Glaser kritizuje policii, že prý zasáhla pozdě, když skupina aktivistů narušila hru Naše násilí a vaše násilí 26. 5. 2018. Glaser by si však měl zamést před vlastním prahem.

Není správné, aby příjmy z akce měli jedni, ale náklady nesl stát. Průběh sportovních i kulturních akcí musí zajistit prvotně pořadatel. Glaser jako ředitel festivalu odpovídá za to, že najatá pořadatelská služba nebyla schopna zajistit průběh akce. Přitom věděl, že představení značnou část obyvatel uráží  a chtějí protestovat proti tomu, že na ně musí platit. Chtěl provokovat za peníze těch, které uráží. Glaser potřebuje pro svou činnost moc. Tyje z veřejných peněz a opírá se o policejní přítomnost. Opravdu změní divadlo v polovojenské objekty, kde se lze dostat jen přes soukromou ochranku a za oponou budou čekat policisté? 

Brněnští občané projevili názor na hru. Právo na svobodu projevu mají všichni, nejen Glaser a jeho umělci. Na rozdíl od hry Naše násilí a vaše násilí svoboda projevu, kterou na Zelném trhu realizovali křesťané při povoleném shromáždění svolané Janem Rozkem, nestála brněnský rozpočet ani korunu.

Právo na kritiku vedení brněnské radnice ANO, Žít Brno a zelených za to, na co dávají peníze z rozpočtu města Brna, má každý brněnský občan. A pokud jde o obranu víry, má na to právo každý křesťan, nejen Brňan. Glaser by zřejmě chtěl, aby všichni téměř mlčeli jako Brněnské biskupství. Mlčí i další kdysi významná církevní instituce Augustiniánské opatství na Starém Brně po vypuzení opata Lukáše Evžena Martince a uzurpaci opatství pražskými cizími augustiniány, kteří o opatství nejevili zájem, dokud nezískalo nárok na majetek v restitucích.

Ovšem hru se nebál zkritizovat arcibiskup pražský Dominik kardinál Duka v kázání 21. 4. 2018 i jeho pomocný biskup Václav Malý. Ke kritice hry se přidali někteří brněnští politici a občané. Občané si nevolí politiky, aby mlčeli, ale aby za ně mluvili. Svobodu slova má každý. Glaser prostě nečekal, že si křesťané nenechají kálet na hlavu. Nechtějí platit podobné hry. I o tom budou volby.

Trestní oznámení na primátora Brna a ředitele Národního divadla Brno

Divadelní establishment a hanobení Krista

Hnůj v Brně

Zcizené opatství

[ zpět ]