Datum: 20.06.2019

Nepěkná tečka

Ústavní vody rozvířil nález Ústavního soudu z 17. 4. 2019, II.ÚS 3212/18, který umožnil podnikatelům politicky kádrovat spotřebitele tím, že připustil odmítnutí spotřebitele, protože nechce podepsat prohlášení o politické situaci na Krymu. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se za nález stydí. Je dobré se ozvat proti nesprávnosti. Je dobré, když zazní - ne mým jménem!

Spotřebitelé často mávnou rukou a podepíši to, co po nich podnikatel chce, přestože s tím nesouhlasí, aby dostali pivo nebo mohli přespat v hotelu. Nález Ústavního soudu vrací politickou přetvářku z doby totality, kde režim chtěl určité veřejné projevy - tu o podpoře boje proti imperialismu, tu kondolenci k úmrtí Leonida Iljiče Brežněva - od lidí, kteří si to nemysleli, ale podepsali, aby měli pokoj. Proto je významná tajnost voleb umožňující svobodné politické prohlášení člověka s vlivem na stát.

Korunu všemu nasadilo opravné usnesení k nálezu z 27. 5. 2019, kdy předseda senátu Vojtěch Šimíček změnil část odůvodnění. V nálezu uvedl: "...mnoho politických stran, včetně extremistických, vznikala v restauracích, s nimiž byla poté spojována - postačuje připomenut mnichovský Hofbräuhaus anebo pražskou hospodu U Kaštanu". Dva soudci Ústavního soudu v nálezu spojili Hitlerovu NSDAP a českoslovanskou sociální demokracii. Dodatečně si soudce zpravodaj a předseda senátu uvědomil, že to přehnal, a opravným usnesením z nálezu vypustil slova "anebo pražskou hospodu U Kaštanu".

Oprava zjevné nesprávnosti míří na chyby v počtech, psaní a obdobné chyby - např. chybné bydliště účastníka řízení. Ústavní soud zneužil institut opravy zjevné nesprávnosti k tomu, aby vypustil z odůvodnění to, co bylo v diskuzích o nálezu neobhajitelné - argumentační spojení NSDAP a sociální demokracie. Dva soudci se však pod tento názor podepsali. Věděli, co činí. Napravovat špatné argumenty soudce opravným usnesením je právně nepěkná tečka za tím našim případem.

Ústavní soud obchodně tržním způsobem

[ zpět ]