Datum: 17.06.2012

Sídla orgánů nejen v Praze

V moderním státě vzrůstá počet různých veřejných orgánů. Ty se převážně koncentrují v hlavních městech a prohlubují rozdíl bohatství mezi centrem a zbytkem státu. Sídlo celostátních orgánů v určitém městě je zdrojem ekonomického rozvoje, neboť orgány veřejné správy patří mezi významné zaměstnavatele. Z hlediska rovnoměrného ekonomického rozvoje státu je správné, aby stát podporoval usídlování veřejných orgánů i mimo Prahu, která je nejbohatším regionem, a tím podpořil ekonomiku mimopražských krajů. V dnešní době elektronické komunikace není problém, aby celostátní orgány sídlily v jakémkoliv velkém městě, které má příslušné zázemí – např. vysokou školu pro obory, které celostátní úřad spravuje. Dobře se to projevuje v Brně, kde sídlí vrcholné justiční orgány (Nejvyšší státní zastupitelství, Nejvyšší soud, Nejvyšší správní soud, Ústavní soud) a je zde nejlepší právnická fakulta ve státě. Stejně tak by celostátní báňský úřad mohl sídlit v Ostravě, ale místo toho je v Praze.
Je projevem nezdravé centralizace státu a posilování bohatství centra na úkor chudších krajů, když Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh zákona, který mění sídlo Exekutorské komory z Brna do Prahy. Od vzniku v roce 2001 má Exekutorská komora sídlo v Brně. Soudní exekutoři se podílejí na výkonu soudních rozhodnutí. Organizováni jsou podle sídel a působnosti okresních soudů. Proto je logické, že celostátním sídlem Exekutorské komory je Brno, které je sídlem Nejvyššího soudu. Přemístění sídla komory z Brna do Prahy si vyžádá ekonomické náklady na přesun, které nejsou nutné. Přemístění sídla je v rozporu se zájmy Jihomoravského kraje i města Brna. Proto je šokující, že pozměňovací návrh brněnského poslance Jeronýma Tejce na zachování sídla komory v Brně nepodpořil ani bývalý brněnský primátor za ODS jihomoravský poslanec Václav Mencl (hlasování 13. 6. 2012 č. 113). Je vidět, že někteří politici, přestože někde získají mandát, za zájmy daného města či kraje nehlasují. Zachování sídla v Brně může zajistit ještě Senát.

 

Hlasování o návrhu Jeronýma Tejce na vypuštění změny sídla Exekutorské komory z Brna do Prahy 13. 6. 2012: http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=56031

[ zpět ]