Datum: 24.01.2011

Financování měst

Ministerstvo financí chce změnit financování měst. Nyní jsou daňové příjmy rozdělovány tak, že větší města dostávají více z daní na jednoho obyvatele, protože provozují instituce, které slouží obyvatelům území často většího než je kraj. Ministerstvo chce velkoměstům vzít stovky milionů ve prospěch malých obcí. Na první pohled se zdá správné, aby města peníze na jednoho obyvatele dostávala ve stejné výši. Ale nový systém vede k nové nespravedlnosti mezi financováním Prahy a jiných velkých měst - Brna, Ostravy a Plzně.

V těchto městech jsou vedle typicky městských zařízení i zařízení celostátního významu, jako jsou opery, balety a filharmonie. V roce 1990 se stala chyba, když po zrušení krajských národních výborů přešly na města významné kulturní instituce, byť mají celostátní význam. Chybu nenapravila reforma veřejné správy zřizující vetší množství malých a finančně slabých krajů. Tyto kraje neplní všechny úkoly dřívějších krajských národních výborů. Dodnes významnou část moravské kultury financuje ze svého rozpočtu Brno a Ostrava (opera a balet Národního divadla Brno a Národního divadla moravskoslezského, Filharmonie Brno). Paradoxem je, že nejbohatší město státu Praha nemusí vynakládat peníze na financování srovnatelných institucí, neboť pražská Česká filharmonie, pražské Národní divadlo i Státní opera jsou placeny státem.

Pokud má být plánované přerozdělení daní správné, musí stát převzít vedle pražských institucí i svůj díl na financování obdobných zařízení jako jsou velké filharmonie, operní a baletní soubory i v jiných městech. Stát tak napraví nespravedlnost, když není žádný důvod, aby Filharmonii Brno i jiná obdobná zařízení nefinancoval stejně jako instituce pražské. Pokud se tak nestane a stát bude jen v Praze platit nejdražší kulturní zařízení, reforma ještě více posílí bohatství centra na úkor zbytku státu.

[ zpět ]