Datum: 13.10.2009

Členství v redakční radě

Lidové noviny (9. 10. 2009 s. 5) přinesly text Žalobci se ve svém časopise bijí o Čunka o odvolání Jana Laty z redakční rady právnického časopisu Státní zastupitelství. Ovšem zmiňovaný časopis patří vydateli a ten rozhoduje o obsazení členů redakční rady. Žádný boj se o konkrétních kauzách na redakční radě nevedl, jelikož jde o teoretický časopis.

Členem redakční rady jsem se stal s představou, že půjde o dobrovolnou teoretickou práci v přátelském kolektivu. Všechny články, které napsal J. Lata, byly v časopise otištěny. Časopis však nemá rubriku „Dopisy čtenářů“, stejně jako jiné teoretické časopisy. I v budoucnu budou zveřejňovány texty, které mají charakter odborné statě, ne dopisy. Proto nebyl zveřejněn dopis I. Ištvána ani reakce A. Salichova v jejich sporu. V odborném časopise nelze donekonečna otiskovat protichůdné reakce zúčastněných. Vzhledem k množství tiskovin má možnost každý, kdo neuspěje u jednoho vydavatele, obrátit se na jiného či dát text na internet. Přání jednoho člena redakční rady nemůže být určující pro vytváření obrazu časopisu.

Osobně jsem byl členem několika redakčních rad, v nichž již nepůsobím. Byl jsem odvolán z redakční rady Politologického časopisu a některé mé články byly různými redakcemi odmítnuty. Respektuji však, že nemohu žádnému vydavateli vnucovat svou osobu či text. Považuji jmenovaní do funkcí za něco dočasného, co dříve či později skončí a věřím, že se nikdy nebudu soudit o bývalé funkce.

Omlouvám se vydavateli časopisu, že jsem mu před rokem jmenování J. Laty navrhl. Lituji, že i kvůli tomu odešel z redakční rady její dřívější předseda Petr Coufal, kterému za práci pro časopis děkuji.

[ zpět ]