Datum: 23.04.2008

Lidé a odpad

Náměstek brněnského primátora Martin Ander v článku Třídění se Brnu vyplácí (Brněnský deník Rovnost 21. 4. 2008 s. 27) navrhuje změnu způsobu úhrady platby za odvoz odpadu, a to jako součást ceny bydlení dle počtu vývozů popelnic. Dnes jde o poplatek vybíraný obcí ve stejné výši pro všechny občany města. Tento poplatek na hlavu tak nezohledňuje dobré chování těch, kteří odpad třídí a méně produkují odpadu netříděného. Na první pohled správný nápad, ale při regulaci lidského chování se často kýžený výsledek nedostavuje, protože řada lidí se nechová prvoplánově, a to i při sběru odpadu.

Někteří lidé budou rádi, že zaplatí méně za odpad, když třídí. Ovšem rovněž budou lidé chtějící ušetřit za každou cenu. Budou prohlašovat, že odpad třídí a proto nepotřebují platit častý vývoz popelnice či nepotřebují popelnici žádnou. Ve skutečnosti vůbec třídit nebudou, budou odpad spalovat v nevhodných domácích topeništích a zamořovat ovzduší, budou jej házet po nocích do popelnic sousedů či na černé skládky. Policie nemá dostatečné kapacity k tomu, aby hlídala všechny zapadlé kouty před vykuky, kteří sice ušetří, ale město zatíží likvidací černých skládek. Umístění tabulek Zákaz skládky pod pokutou v minulosti černým skládkám nezabránil a nezabrání jim ani v budoucnu. Dnes brání černým skládkám právě poplatek na hlavu, kdy každý platí za popelnici, ať ji využije či ne, což pak vede k tomu, že ti, kteří dříve popelnici neměli či platili vývoz jednou za rok si ji nechávají vyvážet stejně často jako jiní a s odpadem na černé skládky nejezdí. Poplatek vychází z předpokladu, že každý odpad produkuje a musí se podílet na jeho likvidaci.

Pro určitá rozhodnutí jsou významné i náklady na jejich provedení. Administrativa poplatku na hlavu je jednoduchá a levná. Navíc je tento poplatek fakticky místní daní, kterou může město samo vyměřit a vymáhat. Změna poplatku na platbu v rámci úhrady za bydlení je zásadní, neboť z veřejnoprávní místní daně se stává soukromoprávní cenou za službu, kdy při neplacení musí být nejprve žalována u soudu a až po pravomocném rozhodnutí i soudně vymáhána. Fakticky takový dluh může věřitel získat až po osmi letech, pokud dlužník využije dostupné opravné prostředky, které mu soudní systém nabízí. Je správné rozšiřovat počet a dostupnost míst pro sběr tříděného odpadu a třídění podporovat i výchovou. Pokud však chceme motivovat třídění odpadu změnou poplatku za odpad, je nutné zvážit nežádoucí dopady, vyjít z očekávaného, byť nekalého jednání nemalé skupiny občanů, a rozhodnout se tak, aby nás změna nevrátila do časů černých skládek.

[ zpět ]