Datum: 30.08.2015

Francie vydává hloupost za evropskou hodnotu

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius označil 30. 8. 2015 přístup východoevropských zemí, zvláště Maďarska, k uprchlické krizi za skandální, který nerespektuje evropské hodnoty. Francouzský ministr si nevidí na špičku nosu. Byla to přece Francie, jež leteckými útoky přispěla k chaosu v Libyi, která se tak stala tranzitní zemí pro uprchlíky z Afriky. Je to Francie, která, spolu s jinými státy Středomoří, není schopna zajistit schengenskou hranici. Vina Francie za chaos v severní Africe je nesmírná.

Je hloupostí kritizovat Maďarsko za ochranu části jeho hranic, která je i vnější schengenskou hranicí Evropské unie. Kdo si vzpomene na náš vstup do Evropské unie, ví, že tehdy jezdili úředníci z Bruselu a kontrolovali naše letiště, zda jsou schopna zajistit neprostupnost hranic. Francie je jednou ze starých členských zemí. Tedy těch, které neumožnily vstup Rumunska a Bulharska do Schengenu s odůvodněním, že mají potíže při ostraze hranic. Nyní se ukazuje, že tyto důvody byly lživé. Ne Bulharsko a Rumunsko, ale Řecko, Itálie a Francie mají problémy se zabezpečením své hranice. Nesou vinu za možný rozpad Schengenu.

Hloupost nebyla a není hodnotou, byť i ona doprovází evropské dějiny. Francouzská vláda není důvěryhodná ani v boji proti Islámskému státu. Když si porovnáme mohutnost a intenzitu bombardování Jugoslávie v roce 1999, na kterém se v rozporu s mezinárodním právem Francie jako útočník podílela, s intenzitou dnešních leteckých útoků na Islámský stát, je zřejmé, že útoky proti Jugoslávii byly mnohem větší. Byla snad Jugoslávie větší hrozbou pro svět než Islámský stát? Nebo co je vlastně za tím vším? Výrok francouzského ministra zahraničí lze zhodnotit slovy doktora Štrosmajera z Nemocnice na kraji města. Kdyby hloupost nadnášela, tak Laurent Fabius poletuje nad Paříží jako holubička.

 

Související články:

Kvóty jako podvod

Rozhovor pro Parlamentní listy 26.9.2015

[ zpět ]