Datum: 14.08.2021

Obec není dráb vlády

Obce mohou zřizovat obecní policii, kterou řídí starosta nebo pověřený člen zastupitelstva. Na nich záleží, zda se obec angažuje ve vynucování nezákonných covidistických opatření Ministerstva zdravotnictví.

Obce mohou, ale nemusí být vládními dráby. V rámci veřejného pořádku je řada věcí. Protože s řešením některých ze strany státní policie nebyly obce spokojeny, dal jim stát možnost zřídit si vlastní obecní policii. Na obci pak záleží, které priority bude v oblasti veřejného pořádku mít. Zda vykradené chaty, bezpečnost na nádraží, řešení vandalismu či prosazování vládních covidistických opatření. Je to politická volba vedení obce.

Pakliže vláda zakazuje a omezuje lidem běžné činnosti jako je návštěva hospody či volné dýchání bez roušek, je věcí státu, aby si tyto zákazy vynucoval. Stát má k tomu státní policii, hygienickou službu a další represivní složky. Obce nemusí vládě přicmrndávat, když nechtějí. Obce nemusí být lidovými milicemi či dráby vládní covidistické politiky. Záleží na rozhodnutí starosty a vedení města, kterým činnostem se má jejich obecní policie věnovat.

Ostuda Brna jako Brno

Městská policie v Brně násilím zakročila proti invalidní ženě kvůli nenasazené roušce a vše skončilo zlomením její ruky. Přitom jen několik dnů poté prohlásil Nejvyšší správní soud mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, které tuto povinnost stanovilo, za nezákonné. Invalidní žena měla pravdu a městská policie vynucovala nezákonný příkaz ministra. Přitom primátorkou Brna je členka Občanské demokratické strany, která sice slovně vládu Andreje Babiše kritizuje, ale nezákonná covidistická opatření komunální politici ODS vynucují. Proč? Dělat to nemusí.

Obecní policii řídí starosta, ne vláda. Pokud se obecní policie podílí na vymáhání nezákonných opatření Ministerstva zdravotnictví, riskuje, že za tuto nezákonnost ponese obec spoluzodpovědnost za způsobenou škodu. Starostové by již z opatrnosti, vzhledem k velkému počtu opatření Ministerstva zdravotnictví, které soud prohlásil za nezákonné,  měli nařídit obecní polici, aby tato opatření nevynucovala. Ať si je vymáhá státní policie a ať nese stát odpovědnost za způsobenou škodu, která by se měla promítnout i do odpovědnosti osobní. Hnutí Trikolora Svobodní Soukromníci (TSS) chce, aby způsobenou škodu hradili ministři zdravotnictví, jejich náměstci a další odpovědní činitelé. Starostové by měli jednat tak, aby se za nezákonnost Ministerstva zdravotnictví neplatily i obce.

O boji s covidistickými opatřeními vlády. O čem se mlčí 8. 8. 2021. Videorozhovor.

[ zpět ]