Datum: 05.02.2021

Volební zákon: Fendrych mimo, Kalousek a Pithart zapomněli, Rychetský otočil

Ústavní soud zrušil pro volby do Poslanecké sněmovny volebního dělitele d´Hondt, protože podle něj v rámci 14 volebních krajů nezajišťuje dostatečně poměrnost voleb v malých volebních krajích. Tento volební dělitel a 14 volebních krajů zavedl zákon č. 37/2002 Sb. Zákon byl přijat na návrh vlády. Gestory zpracování zákona ve vládě byl ministr vnitra Stanislav Gross a místopředseda vlády Pavel Rychetský, který jako předseda legislativní rady posuzoval i návrhy, které nepředložil radě jako celku. Poslanecká sněmovna zákon schválila 13. prosince 2001, když 151 poslanců bylo pro a 9 proti (KSČM). Senát zákon schválil 17. ledna 2002, kdy bylo pro 52 senátorů, proti 8. Pro zákon hlasoval senátor a dnes předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský i lidovečtí poslanci Miroslav Kalousek, Jan Kasal a senátor Petr Pithart. Zákon podepsal velmi rychle během 3 dnů prezident Václav Havel.

Volební dělitel d´Hondt i zavedení 14 volebních krajů bylo součástí vládního návrhu a nebylo doplněno v Parlamentu „působením poslanců“. V Poslanecké sněmovně se proti návrhu vyslovila jen Komunistická strana Čech a Moravy, ale nikoliv kvůli počtu volebních krajů či volebnímu děliteli. Uvedené změny měly širokou podporu levice, pravice, malých i velkých stran. Rozdělení státu do 14 volebních krajů bylo přirozené napojení na samosprávné kraje, v nichž působí krajské stranické organizace. Volební dělitel d´Hondt byl rovněž široce akceptován, proto byl zaveden v komunálních volbách, kdy pro zákon znovu hlasovaly všechny strany včetně malých, proti byl jen jeden poslanec. Přitom i v komunálních volbách se volební dělitel d´Hondt užívá též v malých volebních obvodech, když množství obcí má jen 5-10 členů zastupitelstva.

Martin Fendrych v komentáři: Ústavní soud zrušil oposmluvní pokřivení volebního zákona (Aktuálně.cz 3. 2. 2021), vytváří dojem, že 14 volebních krajů a volební dělitel d´Hondt byl zaveden sociální demokracií Miloše Zemana a ODS Václava Klause proti vůli ostatních stran. Je však mimo, zaměňuje dvě různé novely volebního zákona. Volební reforma sociální demokracie a ODS pracovala s jiným počtem volebních obvodů i jinou hodnotou volebního dělitele a byla zavedena jiným zákonem č. 204/2000 Sb.

M. Kalousek, J. Kasal a P. Pithart zapomněli, že pro 14 volebních krajů, včetně malých, kde se projevuje většinotvorný efekt, a zavedení volebního dělitele d´Hondt hlasovali. Pavel Rychetský s funkcí změnil názory.

Rozhovor o zrušení volebního zákona Ústavním soudem. Parlamentní listy.cz 6. 2. 2021. Otázky kladl Jakub Vosáhlo.

[ zpět ]