Datum: 05.01.2021

Dík rektoru Tomáši Zimovi

Rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima poskytl rozhovor pod názvem Je čas nebýt vězni koronaviru (Seznam Zprávy.cz 3. 1. 2021). V něm kritizuje izolaci seniorů, zavření škol a podporuje myšlenku promoření mladé populace.

Vyrojily se kritiky jeho názorů, což je přirozené. Společnost je názorově rozdělena, nejen v náhledu na vládní opatření v boji proti koronaviru. Názorová mnohost ve společnosti je předpokladem demokracie. Ale z některých kritik vyvěrá totalitní touha jen po názoru jednom. Rektor Zima je označován jako „nebezpečný rektor“ a je voláno po tom, aby se k tomu vyjádřili prorektoři univerzity, vědecká rada a případně „rozumná“ většina profesorů a docentů univerzity. Pod slovem „rozumná“ se myslí ti, kteří budou kritizovat rektora Zimu a chválit vládní opatření.

Jsem rád, že se objevují názory lidí, kteří jsou schopni ukázat na nesmyslnost některých vládních zákazů. Již od jara 2020 byla některá vládní opatření kritizována a pro zjevnou pitomost zrušena. Vzpomeňme, že na jaře 2020 bylo nařízeno nosit roušku venku plošně, i když šel člověk v lese. Jak to mohlo ovlivnit epidemii? Vzpomeňme, že na jaře manželé v autě museli mít roušku, přitom doma ne. Když jsem to kritizoval, dostal jsem dopis od jednoho podporovatele vládních opatření, že je to dobře, protože co když auto manželů  zastaví policejní hlídka. Při takové logice, bych musel mít roušku, byť budu doma sám. Protože, co když bude chtít Vrchní státní zastupitelství v Olomouci udělat domovní prohlídku.

Některá omezení občanů (jarní zákaz vycestování, zákaz vycházení, zavření obchodů) nemají prokázaný vliv na epidemii. Soudní moc je neschopná je posoudit. Zklamalo dříve novináři vyzdvihované správní soudnictví, které se utápí v procesních sporech, místo, aby meritorně posoudilo zákazy vlády. Jen rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, které označilo znemožnění senátních voleb na Teplicku za neústavní, zabraňuje odložení voleb.

Krize ukázala, že správní soudy jsou neschopné přistoupit k věcnému posouzení vládních zákazů v přiměřeném čase. Proto je mediální kritika významná. Pod vlivem veřejné kritiky vláda od některých nesmyslů (rouška v lese či rouška u manželů v autě) ustoupila. Ukázalo se, že policie je schopnější než správní soudy a nesmyslné zákazy nevymáhala. Není mi znám případ, kdy by policie pokutovala manžele za to, že neměli roušku v autě. Na Moravě se chodí ze sklepů i po 21 hodině a taky nevím, že by někdo byl zastaven policií. Není-li tlak na policisty, aby exemplárně zasahovali např. na Silvestra, tak se zbytečné buzeraci lidí vyhnou. Komické jarní policejní obcházení nudistů u vody, aby si nasadili roušku, však již vstoupilo do švejkovské síně slávy.

Systém PES byl hodný kritiky. Učinil tak bývalý prezident Václav Klaus (Nestrašte nás PSEM, iDnes.cz 8. 12. 2020) i profesor Jiří Beran (Epidemie bez epidemiologů, Mladá fronta Dnes 2. 1. 2021, s. 8).  Vytýkali, že PES je založen na nesprávných vstupech, když sčítá hrušky s jabkama, a na jeho vzniku se nepodíleli epidemiologové. Své názory publikovali v Mladé frontě Dnes, která patří do svěřeneckého fondu zřízeného premiérem Andrejem Babišem a která běžné publikuje k vládě kritické názory. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že PES od 6. 1. 2021 změní tak, že nebude vidět nebezpečnost v proměřování obyvatel, ale v zatížení nemocnic. Ministerstvo uznalo, že původní PES byl špatně nastaven, přitom byl důvodem razantních zákazů vlády v prosinci 2020. Ministerstvo tak postupovalo až po veřejné kritice, díky za ni.

K izolaci starých lidí v ústavech uvedl katolický kněz René Václav Strouhal v rozhovoru: Naučme se vnímat věci z pohledu smrti (Mladá fronta Dnes 4. 1. 2021, s. 12): „… právě kvůli žalu staří lidé odchází a hraje to roli více než cokoliv jiného. Třeba když mají lehkou psychickou indispozici, nedokážou pochopit, že za nimi blízcí nemohou a hrozně se trápí. Prostě si myslí, že za nimi nechtějí. Ošetřovatelé říkají, že je to hrozně kruté.“.

Podivná je kritika Zimových slov o promořování populace. Ta probíhá. Po dni 4. 1. 2021 již bylo testy odhaleno asi 760 000 lidi, kteří vir měli. Bude-li současný nárůst zjištěných osob s virem trvat, lze v únoru 2021 očekávat již 1 000 000 zjištěných osob s virem a na jaře 2021 dosáhneme 1,5 miliónu zjištěných osob s koronavirem. Přitom se odhalí jen část lidí, kteří vir postupně měli. Odhady poměru zjištěných a nezjištěných osob s virem jsou i o 7 a více násobku. Pokud však použijeme zdrženlivě odhad, že na jednoho zjištěného připadají čtyři nezjištění, pak vyjadřuje celkový počet virem promořené populace pětinásobek testy potvrzených osob. Tedy v únoru 2020 bude mít zkušenost s virem již asi 5 milionů osob a na jaře 7,5 milionů. Tyto osoby budou mít různý stupeň imunity.

Očkování se má pro všechny rozjet v březnu 2021. Dobrovolné očkování vítám. Ať si lidé rozhodnou, zda se chtějí očkovat či ne. Ovšem nelze zamlčovat, že promořenost populace virem u nás je v řádově milionech. Dokonce při poměru 1:4 může být na jaře 2021 ve výši 75% populace, což se často udává jako vznik kolektivní imunity. Očkování tuto promořenost doplní, což je dobře. Ale jsou také očkováni lidé, kteří vir měli, aniž by onemocněli.

Jsem rád, že rektor Tomáš Zima své názory prezentuje. Je normální, že se ozývají i jeho odpůrci. Ovšem z některých odpůrců vane duch totality, snaží se na rektora Zimu útočit, že vůbec vystoupil. Obdobně se útočilo na profesory Jana Žaloudíka a Jana Pirka. Ale nejsme v 50. letech. Zatím.

[ zpět ]