Datum: 21.10.2020

Prymulova diktatura do 3. listopadu. A pak?

Vláda Andreje Babiše, který přenechává otěže moci ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi, se rozhodla pokračovat v cestě pod heslem: „Poručíme větru, dešti.“. Vede boj s koronavirem za cenu devastace práv lidí, obrovských ekonomických škol a rozvratu veřejných financí. Nyní se rozhodla omezit lidský pohyb a zničit či poškodit podnikatele a zaměstnance ve službách.

Díky nouzovému stavu má k tomu mocenské a právní nástroje. Ale jen na 30 dnů od počátku nouzového stavu, tedy do 3. 11. 2020. Pak může v mocenských omezeních pokračovat jen se souhlasem Poslanecké sněmovny, který je nutný pro prodloužení nouzového stavu.

Poslanci, kteří podpoří žádost vlády o prodloužení nouzového stavu, podpoří způsob vlády Andreje Babiše a Romana Prymuly. Opoziční stany, které podpoří vládu, s ní budou kolaborovat a stanou se součástí jejího způsobu vládnutí. Strany, které vládu nepodpoří, budou skutečnou alternativou k současné vládní politice. Zásadní politické téma dneška jsou koronavirová vládní opatření a jejich důsledky, ne náš vztah k Tchaj-wanu.

Koronavir vytváří nové politické dělení. Něteří antibabišovci, kteří vystupovali na akcích Milionu chvilek, nyní podporují vládní opatření a věří Prymulovi i Babišovi. Naopak lidé, kteří k sobě dříve měli názorově daleko, se najednou scházejí na protivládních pozicích. Hlasování o prodloužení nouzového stavu ukáže, kdo je kdo.

[ zpět ]