Datum: 16.04.2020

Boj o ombudsmana a porody

Na veřejného ochránce práv Stanislava Křečka (ombudsmana) pokračují útoky, které započaly jeho zvolením. Matěj Hollan z Žít Brno na něj chce podat trestní oznámení. Bez Hollanova Žít Brno by policie neměla tolik práce. Za spoluvlády Žít Brno v městské části Brno-střed a Brně vznikla chobotnice okolo veřejných zakázek.

Veřejný ochránce práv odpovídá Poslanecké sněmovně, jež jej může odvolat. Lze jej trestně stíhat jen se souhlasem Poslanecké sněmovny. Činnost ombudsmana se může znelíbit představitelům výkonné moci či nátlakových skupin, proto zákon ombudsmana před nátlakem ochránil. Police a státní zastupitelství nejsou záchranou pro ty, kteří prohráli v demokratických volbách. Stanislav Křeček má podporu většiny Poslanecké sněmovny. To je rozhodující. Podstatou útoku na Stanislava Křečka je neschopnost uznat, že moc vychází z lidu a jeho vůle se projevuje volbami. Stanislav Křeček ve funkci ombudsmana je výsledkem návrhu přímo voleného prezidenta republiky na obsazení této funkce a volby přímo volené Poslanecké sněmovny. Má silný demokratický mandát. Stanislav Křeček síly úřadu směřuje především na věci, jež jsou předmětem většiny stížností. Ombudsman je zde pro občany, ne nátlakové skupiny a lobbistické organizace.

Záminkou útoku na Stanislava Křečka je přítomnost otců při porodu, dočasně v době nouzové omezena Ministerstvem zdravotnictví pro ochranu zdravotnického personálu 18. 3. - 15. 4. 2020. Šlo o omezení krátké ve srovnání s jinými. Stanislav Křeček vyjádřil názor, že přítomnost otců u porodu není základní lidské právo, ale možnost. Opírá se o Listinu základních práv a svobod, kde toto právo uvedeno není. Jeho odpůrci tvrdí, že jde o nevyslovenou součást práva na rodinný život.

Již to, že Listina přiznává práva jako individuální, je ve spojení s přítomností otce u porodu problém. Je to právo matky, otce nebo dvojice? A kdy toto právo vzniklo? Přítomnost otce u porodu byla zaváděna ještě před přijetím Listiny základních práv a svobod, přičemž záleželo na primářích a vedení porodnic. Později se stala obecnou. Ovšem stane-li se něco obecné, neznamená, že se stane základním právem člověka. I v dějinách byl přístup různý. Na osamělých horských chalupách často neměl kdo matce pomoci, než otec. Jinde pomáhaly rodičce porodní báby za asistence jiných žen a muži byli opodál.

Stanislav Křeček na stížnosti ve věci přítomnosti otců u porodu reaguje a kontaktoval i Ministerstvo zdravotnictví. Je otázkou, zda vyloučení otců bylo důvodným opatřením. Zda nemohly rozhodnout porodnice dle místních podmínek.

Nouzový stav a reakce vlády na virovou pandemii vyvolává problémy, které skutečně poškozují lidské životy. Omezení různých činností je drsným narušením základního práva na získávání prostředků na své životní potřeby prací. Kadeřnictví většinou vykonávají lidé, kteří nejsou boháči, mají rodiny a chtějí je zajistit. Vládní opatření mají na některé lidi existenční dopad. Kvůli dočasné nepřítomnosti otců u porodu do Macochy neskočí matka, ani otec. U jiných důsledků vládních opatření si tím jist nejsem.

[ zpět ]