Datum: 07.10.2006

Posilování voliče

Senát 5. 10. 2006 schválil změnu zákona o volbách do Parlamentu, která posílila vliv voliče. Zvyšuje pro volby Poslanecké sněmovny počet preferenčních hlasů ze 2 na 4 a snižuje práh nutný k přesunu preferovaného kandidáta ze zadních míst do čela kandidátky ze 7 na 5% preferencí z počtu odevzdaných hlasů pro kandidátku. Návrh není novinkou. Čtyři preferenční hlasy pro voliče jsou tradiční a byly uplatňovaný ve všech volbách od r. 1990. Teprve v rámci změn volebního zákona pro volby 2002 dle opoziční smlouvy klesl tento počet na dva, protože byly zavedeny malé volební obvody ve velikosti dvou okresů s malým počtem kandidátů. Tyto malé volební obvody zrušil Ústavní soud a jejich velikost a počet je opět totožný s kraji. Ovšem nízký počet dvou preferenčních hlasů již zůstal. Čtyři preferenční hlasy se uplatňují i při volbě krajského zastupitelstva, kde se volí ve stejném kraji jako do Poslanecké sněmovny. Tradice čtyř preferenčních hlasů vedla k tomu, že je občané nadále používali a takový hlas byl z hlediska preferencí při minulých volbách do Poslanecké sněmovny neúčinný.

Rovněž snížení prahu pro posun kandidátů ze 7 na 5% preferencí není nic nového, platí při volbách do Evropského parlamentu. Pro volbu evropských poslanců stačí pro posun kandidáta 5% preferencí, pro volbu poslanců Poslanecké sněmovny nyní nově rovněž 5%, bohužel pro krajské volby platí vysokých 10%.

Cílem změny je bojovat proti narůstajícímu odcizení občanů a politiky a zvýšit roli voličů na zvolení poslanců, vtáhnout voliče do politiky. Čím více mají preferencí voliči, tím se sníží vliv politických stran na složení Poslanecké sněmovny. Jestliže demokracie nemá být prázdnou slupkou musí být naplněna aktivní účastí občanů. Žádný prvek volebního systému není pro demokracii samospásný, ale je správné a zodpovědné posilovat prvky, které voliče přivedou k volbám a přesvědčí jej, že volit má smysl a může svým hlasem ovlivnit složení parlamentu a osud státu. Pro zjednodušení volebního systému pro voliče je v budoucnu správné sjednotit počet preferencí na 4 i pro volby do Evropského parlamentu, kde jsou nyní stále jen 2 preferenční hlasy.

 

[ zpět ]