Datum: 05.10.2019

Schwarzenbergova trapná pomsta

Člen Trikolóry podpořil petici za přejmenování pražského Letiště Václava Havla na Letiště Karla Gotta. Jde o Tomáše Grygara, který publikuje velmi kvalitní texty ze správního práva. Petice mne neoslovuje protože:

1. Pojmenování veřejných prostranství a budov je věcí lidí, kteří v místě žijí. Jsem Moravan a název pražského letiště mne nezajímá.

2. Nefandím stěhování soch ani přejmenovávání budov a náměstí.

3. Název má být krátký a výstižný. Letiště v Praze se vždy bude běžně nazývat jako Letiště Praha. Další názvy mají smysl, je-li v jednom městě více veřejných mezinárodních letišť. Proto i název letiště v Ostravě jako Letiště Leoše Janáčka nemá informační hodnotu. Jsem rád, že letiště v Brně se nazývá jednoduše Letiště Brno.

Každý může podepsat petici, jakou chce. V Trikolóře se nekontrolují členové, co si myslí o Václavu Havlovi, Karlu Gottovi či jak se mají jmenovat letiště a nádraží. To, že v reakci na tuto petiční aktivitu prohlásil Karel Schwarzenberg: "Jde především o trapnou pomstu obou Klausů našemu prvnímu českému prezidentovi.", dokazuje, že svou politiku živí nenávistí. Nezaznamenal jsem po úmrtí Karla Gotta žádný výrok prezidenta Václava Klause a jeho syna Václava Klause ml., jak se má jmenovat pražské letiště. Když jsem slyšel tento Schwarzenbergův výrok, vzpomněl jsem si na jeho slova, že v každém národě se najde určité procento pitomců (jindy řekl magorů). Každý si může posoudit, jak to vystihuje jeho útok na politické konkurenty.

 

Karel Gott mění státní pohřby

Rozhovor Tomáše Grygara o petici za změnu názvu pražského letiště, Parlamentní listy 8. 10. 2019.

[ zpět ]