Datum: 22.09.2019

Kladrubský debakl Bradáčové

Dne 16. 9. 2019 došlo k dalšímu debaklu Vrchního státního zastupitelství v Praze vedené Lenkou Bradáčovou. Monstrproces, který měl proslavit Vrchní státní zastupitelství v Praze coby bojovníka proti údajné mafii při zadávání veřejných zakázek na opravu kladrubského hřebčína, skončil jako bitva u Chlumce pro sedláky. Poraženými jsou Bradáčová a její pomocník Adam Borgula. Kauza ukazuje, že vrchní státní zastupitelství nejsou elitou ve státním zastupitelství, což dříve tvrdila práva neznalá část médií. Jsou zde zastoupeni ambiciózní státní zástupkyně a zástupci, kteří vycítili možnost kariérního postupu rozjetím velkých kauz, aniž měli potřebné důkazy a nutné právní znalosti.

Vše začalo v roce 2013, přičemž se medializovala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a její policejní pravá ruka plukovník Robert Šlachta. Bradáčová se osobně účastnila domovních prohlídek. Když Bradáčové monstrproces nevyšel, již se v médiích v souvislosti s kauzou neukazuje, aby zdůvodnila debakl.

Původně bylo obviněno 23 osob, z toho 18 lidí a 5 stavebních firem. Nakonec byly odsouzeny Krajským soudem v Hradci Králové jen 3 osoby k peněžitým trestům a k jednomu podmíněnému trestu odnětí svobody. Ostatních 17 obžalovaných lidí a 5 firem bylo obžaloby zproštěno, přičemž další obviněný se konce dlouhého řízení nedožil. Výše peněžitých trestů - 30, 20 a 15 tisíc korun hovoří sama za sebe. Jsou to částky směšné. Nebudou stačit na náhradu škody vůči obviněným, kteří byli ve vazbě a následně byli zproštěni. Takže zase budeme platit za chyby Vrchního státního zastupitelství v Praze. A těm, kteří tento debakl způsobili, se nic nestane. Nebo už konečně ponesou státní zástupci odpovědnost za neúspěchy akcí, které ve své touze po kariéře rozjedou i za cenu nedůvodného zavírání lidí a ohrožení dobrého jména firem? Nechová se Bradáčová a její úřad obdobně jako finanční správa se svými zajišťovacími příkazy?

[ zpět ]