Datum: 15.08.2006

Malovinaři a Evropská unie

Změna vinařského zákona účinná od července 2006 rozvířila spor mezi vinaři a státem o to, kdo nemusí jako malovinař vést přísnou vinařskou evidenci. Malovinař je podle našeho zákona ten, kdo pěstuje víno na vinici nejvýše do rozlohy 20 arů a vyrábí víno ze svých hroznů nejvýše v množství 2 000 litrů za rok. Zavedením administrativních osvobození malovinařů se sice usnadňuje jejich postavení, ale naše právo se dostává do rozporu s právem evropským. Evropská unie umožňuje administrativní zvýhodnění jen u vinařů do rozlohy vinic maximálně 10 arů a do výroby vína 1 000 litrů ročně. Je tedy otázkou, jak dlouho tato úprava přetrvá. Před orgány Evropské unie se stát nemůže dovolat vnitrostátního práva jako důvodu neplnění evropských závazků. Ovšem podle naší ústavy, každý zákon má předpoklad správnosti a bezvadnosti, pokud jej nezruší Ústavní soud či Parlament.

V minulosti se při rozporu evropského a národního práva dovolaly před evropskými orgány proti členskému státu ochrany soukromé osoby, kterým vnitrostátní zákon dával povinnosti či omezoval svobody v rozporu s evropským právem, když národní právo zhoršovalo jejich postavení proti právu evropskému. Avšak stát se nemůže dovolat ochrany před evropskými orgány proti svým občanům proto, že jeho právo je v rozporu s právem Evropské unie. Jen stát se vystavuje možné sankci Evropské unie za neplnění evropských závazků. Je věcí státu, aby uvedl své vnitrostátní právo do souladu s právem evropským. To znamená, že malovinaře, kteří budou využívat dobrodiní zákona o vinohradnictví a vinařství, byť je v rozporu s evropským právem, nemohou státní orgány za tento postup podle platného zákona trestat. Stát nemůže trestat své občany za to, že stát, nikoliv občané, neplní své mezinárodní závazky. Pokud by tak nějaký orgán učinil je nutné, aby protiústavně potrestaný vinař podal správní žalobu ke krajskému soudu, jenž by příslušné rozhodnutí zrušil. Soudy jsou vázány zákonem a nemohou odmítnout jeho užití, jen mohou iniciovat jeho zrušení Ústavním soudem. Takové zrušení však nemá zpětnou časovou působnost.

Pro úplnost je nutné dodat, že definice malovinaře je stanovena jen pro účely zákona o vinohradnictví a vinařství, nijak se nezpochybňuje vynětí drobných výrobců vína do 2 000 litrů ročně z plátců spotřební daně z vína.

 

[ zpět ]