Datum: 08.03.2019

Bomba či blamáž?

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci je známo bombastickými začátky svých akcí. Nejznámější je zákrok na Úřadu vlády 2013, kde výsledky po 6 letech spočívají v objasnění premiérova milostného trojúhelníku. Velké očekávání mělo toto státní zastupitelství v kauze Zadeh, kde 5. 3. 2019 utrpělo neúspěch, když jím stíhaný údajný zvlášť nebezpečný zločin Městský soud v Brně posoudil jen jako přečin a odsoudil obžalovaného k trestu 3,5 roku, přičemž ve vazbě celkem strávil více než 4 roky.

Možná v touze vylepšit si pověst zasáhlo na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže 7. 3. 2019. Důležitost zásahu dokazuje přítomnost samotného vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. Jak je v případech dozorovaných Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci obvyklé, dozvídala se veřejnost o průběhu z internetu v přímém přenosu. Státní zastupitelství dříve obviňovalo z úniku advokáty, ovšem ti na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nebyli.

Akce má dvě větve - zakázky na radnici Brno-střed a řešení firmy Kapsch na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Na radnici Brno-střed jde o věci z období 2014-18, kdy zde bylo ve vedení Žít Brno a Strana zelených. Jsou zde obvinění a tedy policie má poznatky k zahájení trestního stíhání.

Jiná situace je v případě Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, kde Vrchní státní zastupitelství v Olomouci cílí na vedení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Proto to připomíná akci na Úřadu vlády. Snaha vedení Vrchního státního zastupitelství Olomouc proslavit se je nezměrná. Státní zastupitelství nemá důkazy o nezákonném jednání ve správním řízení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, jež by bylo trestným činem. Využilo jen možnost díky prohlídce prostor zabavit spoustu informací na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a nyní se bude těmito informaci probírat v naději, že něco najde, byť to vůbec nebude souviset s Kapschem. Jejich příběh údajného nezákonného postupu, může zůstat jen příběhem, který byl stvořen ve fantazii Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a snad podpořen některými výroky bývalých zaměstnanců, kteří se nepohodli s vedením Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ovšem pro trestní řízení jsou určující důkazy, ne domněnky.

Pro řízení dozorované Vrchním státním zastupitelstvím Olomouc je typické dlouhé prověřování a vyšetřování. Teprve tento rok podalo obžalobu na bývalého náměstka Vrchního státního zastupitelství v Praze Libora Grygárka za údajný čin, který se stal před 10 lety. I v kauze Kapsch nelze čekat výsledky v brzké době, pakliže vůbec.

Pro obranu demokracie a právního státu je nutné veřejně medializovat nezákonnosti v trestních řízeních. Je to i obrana proti rostoucím výdajům státu na platbu odškodnění za nezákonná trestní stíhání.

Další bomba od žalobců z Olomouce vyvolává otazníky, iDnes.cz 16. 3. 2019.

[ zpět ]