Datum: 30.12.2018

Justiční událost 2018

Událost roku 2018 je článek - Michal Hala: Etika v trestním řízení v praxi VSZ Praha, Česká justice 9. 12. 2018. Většinou se vyjadřují k trestnímu řízení soudci, státní zástupci, obhájci, akademici. Zřídka je autorem článku obviněný, pro kterého trestní řízení není práce, ale postih.

Je-li pravda, že byl autor stíhán za dozoru Vrchního státního zastupitelství v Praze za to, že Ředitelství silnic a dálnic neprovozuje benzínky, což mu zakazují rozpočtová pravidla, a za to, že zaměstnanec Ředitelství silnic a dálnic "nezměnil nevyhovující zákony", pak jde o hrubé zneužívání moci Vrchním státním zastupitelstvím v Praze s přikrytím Nejvyššího státního zastupitelství. Za protiprávní činnost státního zastupitelství nese odpovědnost dozorující státní zástupkyně Jana Jahodová (nyní na Krajském státním zastupitelství Praha), ale i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, kteří měli excesu okamžitě zabránit. Uvidíme, zda zareaguje ministr spravedlnosti Jan Kněžínek. Vedle trestní a kárné odpovědnosti za zneužívání moci je správné uplatnit vůči Janě Jahodové, Lence Bradáčové i Pavlu Zemanovi náhradu škody, která bude vyplacena za toto nezákonné trestní stíhání.

Stíhání toho, že úředník státu "nezměnil" příslušné zákony dokazuje neznalost zákonodárného procesu. Ale mohlo jít o začátek snahy, která by vedla ke stíhání poslanců a senátorů za to, že neschválí změnu zákona podle vůle státního zastupitelství.

Se zneužíváním moci je nutné bojovat. Boj je těžký, jsou-li součástí zneužívání moci vedoucí státní zástupci. O to víc je významná veřejná kontrola. Proto oceňuji činnost webu Česká justice pro ochranu demokracie a právního státu. Každý si může udělat závěr, zda je či není u nás justiční mafie.

Odpověď na anketu České justice.

[ zpět ]