Datum: 05.02.2018

Lež v Českém rozhlase Plus

Český rozhlas vysílal komentář Útoky na justici jsou útokem na demokracii (Český rozhlas Plus 5. 2. 2018). Text vychází z názoru, že justice je nekritizovatelná. Ale každá část výkonu státní moci podléhá v demokracii veřejné kritice. Cenzura je u nás ústavně zakázána. Nelze cenzurovat kritiku špatného výkonu státní moci, včetně soudní moci. Máme svobodu slova.

Český rozhlas Plus v komentáři šířil nepravdivá tvrzení. První je, že Evropský úřad pro boj s podvody OLAF potvrdil obvinění premiéra jako důvodné. Ovšem Evropský úřad pro boj s podvody hodnotil podmínky dotace pro akci Čapí hnízdo z pohledu evropského práva. Důvodnost obvinění je posuzována z pohledu našeho trestního práva. Evropské orgány nejsou oprávněny posuzovat důvodnost trestního stíhání kohokoli.

Druhé nepravdivé tvrzení je, že prezident republiky Miloš Zeman, který upozornil na neúspěšnost státních zástupců při stíhání komunálních politiku a použil určité statistické údaje, je podle komentáře v Českém rozhlase "zcela vymyšlené a neodpovídá pravdě, protože taková statistika se nevede". Český rozhlas zde projevil neznalost problematiky, o které zpracovává komentář. Neúspěšnosti trestního stíhání komunálních zastupitelů se věnuje na svých přednáškách například advokát Petr Toman či Akademie samospráv a konkrétní případy včetně statistických údajů jsou uvedeny ve stanovisku Unie obhájců č. 3/2015 k trestnímu stíhání zastupitelů měst a obcí, zvláště v její příloze. Stíhání zastupitelů je nadprůměrně neúspěšné, trpí průtahy, projevuje se v něm neznalost některých státních zástupců zákona o obcích a krajích a soukromoprávních předpisů. Za jejich chyby stát musí vyplácet náhradu škody pro postižené členy zastupitelstev.

Zneužívání trestního řízení

Zneužívání moci ve státním zastupitelství.

Změny zákonů žádané kvůli zneužívání moci.

Zneužívání moci ve státním zastupitelství.

Lež Krajského státního zastupitelství v Brně.

Až na dno práva.

Žaluji vedení státního zastupitelství.

Obhajoba obhajoby.

Musí se bát všichni.

Nezákonnost trestního řízení a novináři.

Justiční kabáty ostudy.

[ zpět ]