Datum: 18.11.2017

Demokratický bankrot Evropského parlamentu

Dne 15. 11. 2017 Evropský parlament přijal protipolskou rezoluci. Navázal tak na protimaďarskou rezoluci z 17. 5. 2017. V obou státech je prý ohrožena demokracie a právní stát.

Političtí vězni jsou ve Španělsku a ne v Polsku. Španělsko vězní představitele katalánského národa, kteří chtěli realizovat právo svého národa na sebeurčení. Španělsko také trestně stíhá velitele katalánské policie Josepa Lluísa Trapera za to, že katalánští policisté málo mlátili své spoluobčany při referendu o nezávislosti Katalánska. Střílení do lidí pak zajistili kastilští centralističtí policisté z Madridu. V Polsku ani v Maďarsku žádné střílení do demonstrantů není. Jaká má Brusel vlastně kritéria pro demokracii?

Podstatou demokracie je, že lidé se mohou podílet na demokratickém rozhodování, včetně účasti na referendu. Demokratický právní stát za účast v referendu do lidí nestřílí ani je nemlátí. Podstatou demokracie není neodvolatelnost soudních předsedů a jiných soudních bafuňářů. Špinění polského Ústavního tribunálu, jehož soudci byli zvoleni polským Sněmem s většinou poslanců strany Právo a spravedlnosti podle stejných pravidel, podle kterých předchozí soudce zvolil dřívější Sněm ovládaný Občanskou platformou, ukazuje, že pravidla Evropský parlament nezajímají. Stejná pravidla hodnotí dobře, když v Polsku produkovala probruselské soudce, a špatně, když produkují soudce, kteří Bruselu nepatolízají. Postoj Evropského parlamentu je jasný, demokracie v něm zbankrotovala.

O samostatnosti se rozhoduje na barikádách. Rozhovor Parlamentní listy 8. 10. 2017.

Nikoli Polsko, ale Španělsko má problém

Jmenování a odvolávání předsedů soudů v Polsku.

Lež o Polsku v České televizi 1.

Lež o Polsku v České televizi 2

Polský spor demokracie a soudcokracie.

Spor o polský Ústavní tribunál.
Prebendy soudců polského Ústavního tribunálu.
[ zpět ]