Datum: 30.09.2017

Zdeněk Koudelka a Z. Škromach o moravanství i Katalánsku

Zdeněk Škromach si k Hovorům od bazénku pozval rektora vysoké školy Zdeňka Koudelku. Oba jsou Moravané a hovořili o moravanství, Katalánsku i Skotsku.

K moravské národnosti se při sčítání lidu 2011 přihlásilo přes 630 000 osob. Demokratický stát má respektovat svobodu volby národnosti. Je paradoxem, že Slovensko uznává moravskou národnost a její příslušník je členem slovenské Rady vlády pro národnostní menšiny, zatímco pražská vláda toto odmítá.

V případě Katalánska se španělský stát snaží bránit své území, ale v demokracii je referendum legitimním nástrojem vyjádření vůle obyvatel. V demokracii je obtížné, aby stát trvale držel území, kde jej většina obyvatel odmítá a chce stát svůj. To lze jen státním násilím. Právo národa na sebeurčení bylo u vzniku československého státu v roce 1918 i při federalizaci Československa 1968.

O to více je třeba ocenit britskou vládu, která roku 2014 umožnila referendum o samostatnosti Skotska a předem slíbila respektovat jeho výsledek. Británie se poučila ze svých dějin, kdy zjistila, že násilím si ani velmoc neudrží území, kde ji nenávidí - ať již to byla vzpoura amerických osad, v Irsku či v Indii.

Pokrytecky vyznívají útoky na Polsko pro údajné ohrožení právního státu, když vidíme krev na barcelonské dlažbě prolitou při zásahu španělské policie proti účastníkům referenda 1. 10. 2017. Problém demokratického státu není, že je umožněno odvolat předsedu soudu, ale že jsou lidé mláceni za přihlášení se k právu národa na sebeurčení. 

Video - Hovory od bazénku: Zdeněk Koudelka a Zdeněk Škromach o moravanství i Katalánsku.

[ zpět ]