Datum: 20.09.2017

Soukromé vysoké školy na Moravě

Ze 42 soukromých vysokých škol uváděných v seznamu Ministerstva školství je jich polovina v Praze. V Brně sídlí jen 3 soukromé vysoké školy, které přijímají studenty. Jedna z nich je Vysoká škola Karla Engliše. Dále je to Vysoká škola obchodní a hotelová v Lískovci a Akademie Sting v Jundrově. Pak zde působí některé pobočky vysokých škol pražských. Mimo Prahu a Brno je zpravidla jen jedna vysoká škola. Na Moravě a ve Slezsku není mnoho vysokých škol. Mnoho vysokých škol je v Praze. Je správné nabídnout studentům z Moravy možnost studia na Moravě. Studenti ale i Národní akreditační úřad by měli kriticky posoudit činnost poboček. Je obvyklé, že instituce své prostředky uplatňuje především ve svém sídle. Pobočky jsou zpravidla zajištěny méně.

Demografický vývoj 20letých v populaci, tedy množství v ročníku, z nichž se čerpají případní studenti řádného vysokoškolského denního studia, je v současné době pro vysoké školy obecně nepříznivý, neboť dlouhodobě klesá jejich počet. V roce 2013 bylo 120 000 dvacetiletých, v roce 2017 jen 90 000. V roce 2022 jich bude 92 000, v roce 2025 již 100 000 a v roce 2018 opět 120 000 stejně jako v roce 2013. Nyní se nacházíme v sedle, které se začne zvyšovat v roce 2022. Uchazečů, kteří se dostavili na přijímací řízení, bylo v roce 2016/17 asi 3 800 na všech soukromých školách.

Vysoká škola Karla Engliše v Brně

Celkový počet absolventů Vysoké školy Karla Engliše (VŠKE) je asi 2 200. VŠKE vznikla v roce 1999 a následující rok získala státní souhlas působit jako soukromá vysoká škola Jde o nejstarší soukromou vysokou školu na Moravě. Rektorem školy je právník Zdeněk Koudelka. Akcionáři VŠKE Ladislav Chodák, Ivo Valenta i investiční skupina DRFG se věnují vzdělávání soustavně a jejich účast na VŠKE do této orientace dlouhodobě zapadá. Ladislav Chodák je gestor projektu Open School Space, v jehož rámci se provozuje laboratorní základní škola Labyrinth na Žerotínově náměstí v Brně. Ivo Valenta je spolumajitelem Základní a mateřské školy Academic School působící v Uherském Hradišti a ve Zlíně.

Vysoká škola Karla Engliše v Brně plánuje na současné bakalářské studijní programy Ekonomika a management a Bezpečnostně právní studie navázat v propojení s firmami svých akcionářů a otevřít v roce 2018 nové specializace:

a)                 Hoteliérství a lázeňství

b)                 Management a ekonomika v zahraničním obchodě

c)                  Mediální komunikace

Dále žádá o akreditaci zcela nového programu Systémové inženýrství-informatika se specializacemi

a)                  Kybernetická bezpečnost

b)                 Základy vývoje počítačových her

Všechny studijní programy jsou bakalářské zaměřené na praxi. Díky firmám akcionářů vysoká škola zabezpečuje praxi a studijní stáže včetně toho, že v případě oboustranného zájmu tyto stáže jako placené přechází v pracovní poměr. Student si tak může vydělat při studiu a v  případě zájmu změnit formu studia z  denní na kombinovanou, která probíhá v  pátek odpoledne a v sobotu. Pokud se učiní prostý součet firem akcionářů školy, ve kterých se otevírá studentům možnost praxe, dostaneme se za hranice počtu 500 firem napříč všemi obory podnikání. Podobný potenciál nemá žádná vysoká škola v ČR.

Vysoká škola umožňuje nástup do studia nejen v tradičním období začátku školního roku na podzim, ale i od únoru do letního semestru s tím, že chybějící studijní povinnosti si student doplní postupně během svého dalšího studia. To umožňuje studentům, kteří se rozhodnou nastoupit do studia od počátku kalendářního roku, aby zbytečně nepromarnili půl roku čeká- ním na začátek roku školního.

[ zpět ]