Datum: 18.09.2017

Ministerstva na Moravu

 Vysoká škola Karla Engliše v Brně a zvláště její rektor docent Zdeněk Koudelka se dlouhodobě věnují veřejné správě Moravy a Slezska. Kritizují její nedostatky a pro její zlepšení navrhují umístění některých ministerstev v Brně.

Náš stát je centralistický a to je špatně. Všechna ministerstva jsou v Praze, což není nutné. Brno je druhým největším městem státu a je uznáváno jako centrum vysokých škol a justice. Proto by ministerstva školství i spravedlnosti měla sídlit v Brně. To přispěje k rozvoji Brna i zvýšení nabídky pracovních míst, včetně vysoce kvalifikovaných. V Brně je dostatek vysokých škol, které pokryjí potřebu vzdělání pro nová pracovní místa.

Praze i tak zbude velké množství úřadů. Ovšem stejný přístup lze uplatnit i vůči jiným městům na Moravě. Báňský úřad by měl sídlit v Ostravě, která je centrem hornictví, a ne v Praze, kde žádné doly nejsou, leda tak tunely.

Brno není běžným krajským městem, ale centrem Moravy. To by měl uznat i zákonodárce a umístit sem některé dosud pražské úřady. Tak je tomu například v sousedním Německu, kdy jsou ministerstva i mimo Berlín. A je tomu tak i v jiných státech. Prosazení této zásady se dlouhodobě věnuje i Vysoká škola Karla Engliše v Brně.

Umístění významných orgánů je rozvojový prvek pro každé město i širší okolí. Proto některé státy přenesly hlavní město s cílem podpořit rozvoj chudších oblastí (Brazílie). Příkladem rozvoje města díky umístění státních orgánů je Bratislava, která původně byla menší než Brno, ale po federalizaci Československa v ní byly umístěny celoslovenské orgány, což se prohloubilo po rozpadu Československa. Postavení hlavního města nastartovalo rozvoj Bratislavy. Rovněž Brusel byl původně nepříliš významné brabantské město, jehož nynější postavení začalo tím, že se stalo sídlem správy rakouského Nizozemí, později hlavním městem Belgie a nyní Evropské unie, byť ve středověku byla v Belgii jiná významnější města (Antverpy, Gent, Lutych). Umístěním centrálních orgánů mimo hlavní město je přirozená podpora chudších regionů státu bez byrokratických dotací. Dosavadní sídla přestěhovaných úřadů v centru Prahy může stát dobře prodat.

Video Zdeněk Koudelka: Ministerstva do Brna. Parlamentní listy.

 

[ zpět ]