Datum: 12.07.2017

Přibáň a lež

Jiří Přibáň, který působí na Waleské univerzitě v Cardiffu, v rozhovoru: Mocenské duo Zeman-Babiš by nás odsunulo na evropskou periférii (Právo 8. 7. 2017) prohlašuje za periférii Evropy Polsko a Maďarsko. To jsou však historicky Moravě a Čechám blízké státy. Za periférii Evropy nepovažoval Polsko prezident USA Donald Trump, který si ho vybral za první cíl své cesty v červenci 2017. Přibáň rozdělováním Evropy na periférii a to jiné, zřejmě podle něj zdravé jádro, ukazuje svou malost, neboť ze střední Evropy je periférií Wales. Ovšem není správná neustálá snaha některých rozdělovat podle jejich politického chtění státy nebo lidi na to správné "zdravé" jádro a "nemocnou" periférii. Není důvod v Evropě rozdělovat lidi, ani státy.

Za největší nesmysl považuji Přibáňova slova: "Potvrdil se princip, podle něhož demise premiéra znamená demisi celé vlády,". Přibáň toto tvrzení spojuje s tím, že premiér Sobotka právě proto, že prezident Miloš Zeman nechtěl akceptovat jeho osobní demisi jako demisi celé vlády, svou ohlášenou demisi nakonec nepodal. Ústava nikde nestanoví, že demise premiéra je demisi celé vlády. Přibáň fandil Sobotkovi, ale tento boj oba prohráli. Přibáň to nechce uznat a snaží se vyvolat dojem, že Sobotka snad něco vyhrál. Při čtení Přibáňových slov jsem si vzpomněl na Goebbelsovu zásadu, že tisíckrát opakovaná lež se stane pravdou. Ale nestane.

Přibáň hodnotí sociální demokracii a centralisticky hovoří o "regionálních klikách" a že "slabé centrum neustále ohrožují silné regiony, v jejichž čele jsou často podezřelá individua". Žádným krajským předsedou sociální demokracie není Jiří Přibáň či Bohuslav Sobotka. Přibáň neuvedl, že poslední sjezd sociální demokracie do vedení strany nepřipustil žádného kritika dua Sobotka-Chovanec a vedení sociální demokracie se tak očistilo od stranické opozice. Je odpovědností Sobotky, že v březnu 2017 se nechá zvolit předsedou strany, aby za tři měsíce z funkce utekl. Přitom se za tyto tři měsíce podstatná událost nestala. Sobotka sklízí, co vládní koalicí s Andrejem Babišem v roce 2014 zasel.

Regiony snad nejsou lepší než centrum, ale rozhodně nejsou horší. Velké aféry jsou spojeny s centrem, ne s regiony. Propad ODS nebyl způsoben regionem, ale vznikl z problémů v centru. Privatizace OKD nebyla rozhodnutím severní Moravy, ale pražské vlády. Centrum rozhoduje a region sklízí špatné důsledky takového rozhodnutí. Naše obce i kraje jsou slabé. Za monarchie si mnohé obce postavily vlastní školy. Dnes na těchto školách nejsou bez evropské či státní dotace schopny vyměnit ani okna. Problém našeho státu není slabé centrum, ale centrum přebujelé, které vysává téměř veškeré veřejné peníze a rádo je přerozděluje, což přitahuje různé nenechavce. Je pochopitelné, že to není vidět z Walesu, ale pak takové řeči hodnotící náš stát mají stejný význam, jako když se na staré mapy z neznalosti jejich tvůrců psalo Hic sunt leones (Zde jsou lvi).

Odborná kniha: ZDENĚK KOUDELKA. Prezident republiky. Leges Praha 2011, ISBN 978-80-87212-95-0, s. 122-123.

Rozhovor: Zdeněk Koudelka o demisi Sobotky pro Parlamentní listy 4. 5. 2017.

Související články:

Sobotkovo gesto se mění v blamáž.

Prezident a demise Sobotky.

 

[ zpět ]