Datum: 30.11.2016

Sobotka a Babiš

Bohuslav Sobotka svůj vládní koncept vybudoval na vládnutí s Andrejem Babišem. Sobotka vytvořil poprvé po roce 1989 vládu velké koalice dvou nejsilnějších stran. Bez Sobotkova návrhu by se Babiš ministrem financí nestal. Nově vidí Sobotka za největšího soupeře sociální demokracie Babišovo ANO. Důvěryhodného bojovníka s Babišem však nemůže sehrát ten, kdo s Babišem roky vládne.

Jak chce Sobotka kritizovat Babiše, když většina Babišových nápadů prošla kolektivním rozhodnutím vlády. Příkladem je elektronická evidence tržeb. Ministr financí Andrej Babiš 23. 11. 2016 navrhl zrušit povinnost elektronické evidence tržeb (EET) pro podnikatele s příjmem do 250 000 Kč ročně. Premiéra Bohuslava Sobotku to dle zpráv médií zaskočilo. Ať už je někdo odpůrcem či příznivcem evidence tržeb, je jasné, že je ekonomický a daňový rozdíl mezi důchodcem, který si přivydělává pletením košíků na jarmarcích, a všemocným Agrofertem a podobnými giganty. Je hloupost jít s kanónem na vrabce. Hloupost je vystavit totožné byrokratické zátěži mezinárodní firmu i malého živnostníka. Proto sociální demokracie ztratila voliče mezi živnostníky, byť řada dříve sociální demokracii volila. Na živnostníka se nelze dívat jako na nepřítele státu, ale jako na toho, kdo si vydělává vlastní prací na živobytí a nese podnikatelské riziko neúspěchu.

Došlo ke ztrátě voličské základny sociální demokracie – běžných lidí, které odrazuje pseudoochrana lidských práv ministra J. Dienstbiera, který však neudělal nic proti manipulativnímu výběru soudů v přípravném řízení trestním vedením státního zastupitelství, a tedy porušováním práva na zákonného soudce, či obrovskému porušení pravidel ochrany osobních údajů, když je spoluodpovědný za umožnění formou kontrolních hlášení daně z přidané hodnoty sběru údajů i o lidech, kteří plátci této daně nejsou. Sociální demokracie se má rozejít s neomarxistickou touhou měnit společnost, která o to nestojí. Příkladem jsou vize ministryně M. Marksové-Tominové posílat matky od dětí do práce a otce od jejich role hospodářského zajišťovatele rodiny z práce na otcovskou dovolenou, když většina matek chce být s dětmi a většina otců chce mít šanci zajistit rodinu. Nebude-li sociální demokracie hájit zájmy normální většiny občanů, bude malou stranou.

Sobotka chce kandidovat do Poslanecké sněmovny za jižní Moravu. Přitom útočí na jiné jihomoravské sociální demokraty. V prosinci 2013 Sobotka krajského předsedu sociální demokracie Zdeňka Dufka nespravedlivě označil za šíbra, manipulátora a kmotra. Aniž uvedl na základě čeho. To jen protože Zdeněk Dufek nepatřil do jeho party. V listopadu 2016 označil návrh ve věci azylu jihomoravského poslance Jeronýma Tejce za příklad hnědnutí v sociální demokracii, čímž jej spojil s nacistickými hnědými košilemi SA. To proto, že Jeroným Tejc chce změnu azylového práva, která zrušuje automatický odkladný účinek stížností neúspěšných žadatelů o azyl ve věci rozhodnutí o neudělení azylu Ministerstvem vnitra. Dnes jsou neúspěšní žadatelé o azyl motivováni k podání kasačních stížností Nejvyššímu správnímu soudu i bez naděje na úspěch, protože jim zajišťuje prodloužení pobytu u nás. Přitom obecně platí, že podání žaloby ani kasační stížnosti nemá odkladný účinek. O případném odkladném účinku může rozhodnout soud. Jeroným Tejc chce, aby cizinci měli u soudu stejná práva jako občané. Aby o odkladný účinek požádali, odůvodnili jej a soud žádost posoudil stejně jako v případě žalob našich občanů. Nemáme žádný mezinárodní závazek, aby o azylech jednal Nejvyšší správní soud, natož aby to bylo automaticky spojeno s odkladným účinkem. Je hloupé, pokud stát upřednostňuje cizince před vlastními občany.

Jihomoravská sociální demokracie vždy měla na kandidátce místní lidi. Není kolonií, kam z Prahy posílají politiky, kteří se nemohou uplatnit v hlavním městě. I na Moravě zvolí člověka odkudkoli. Příkladem je ministr obrany Martin Stropnický. Není to však správná cesta. Že si Sobotka změnil trvalý pobyt ze Slavkova do Prahy, je přiznání skutečnosti, což je správné. To, že se vyhýbá boji o zvolení v Praze a chce být vůdcem kandidátky na jižní Moravě s pražským bydlištěm, některé voliče odradí.

Související články:

Neústavnost kontrolních hlášení DPH

Rozhovor Z. Koudelky o kontrolním hlášení DPH, Parlamentní listy 29. 12. 2015

Úprava azylu Jeronýma Tejce

Spor o EET - přiznání chyby Sobotkovy vlády

Debata o premiérovi Bohuslavu Sobotkovy, Parlamentní listy 21. 11. 2016

Sociální demokraté Brno-Jundrov vyzývají Sobotku k odstoupení

[ zpět ]