Datum: 23.11.2016

Spor o EET – přiznání chyby Sobotkovy vlády

Ministr financí Andrej Babiš 23. 11. 2016 navrhl zrušit povinnost elektronické evidence tržeb (EET) pro podnikatele s příjmem do 250 000 Kč ročně. Premiéra Bohuslava Sobotku to dle zpráv médií zaskočilo. Babiš tímto návrhem dal za pravdu všem normálně myslícím lidem, kteří na rozdíl od vlády, ANO a vedení sociální demokracie vědí, že je ekonomický a daňový rozdíl mezi důchodcem, který si přivydělává pletením košíků na lidových jarmarcích, a všemocným Agrofertem, ČEZem a podobnými giganty. Proto poslanci ODS a TOP 09 napadli neústavnost zákona o EET, kdy jeden z argumentů je materiálně rozdílný dopad na malé a velké podnikatele. Bohužel tento zřejmý rozdíl neviděl premiér Sobotka a do nedávna ani Babiš.

Oceňuji Andreje Babiše, že tuto chybu EET přiznal a chce ji napravit. Pozdě, ale přece. Je to ukázka toho, že nové daňové předpisy významně zatěžující podnikatele Sobotkova vláda protlačila, aniž znala dopady na malé podnikatele. To se netýká jenom EET, ale i kontrolního hlášení DPH, jehož neústavnost byla napadena senátory vedenými moravským senátorem Ivo Valentou.

Je hloupost jít s kanónem na vrabce. Stejná hloupost je vystavit totožné byrokratické buzeraci mezinárodní firmu i malého živnostníka, který nemá na drahé daňové poradce a administrativu vyřizuje s pomocí manželky po nocích. Jde o příklad byrokratizace a centralizace státu. Proto sociální demokracie pod vedením Sobotky ztratila voliče mezi živnostníky, byť řada z nich dříve sociální demokracii volila. Na živnostníka se nelze dívat jako na nepřítele státu, ale jako na toho, kdo si vydělává vlastní prací na živobytí a nese podnikatelské riziko neúspěchu. Je hrubou chybou bývalého ministra Jiřího Dienstbiera i Andreje Babiše, že poskytli Ústavnímu soudu za vládu vyjádření z 29. 8. 2016, kde zhoubné dopady na malé podnikatele popírají.

Související texty: Neústavnost kontrolních hlášení DPH.

Rozhovor se Zdeňkem Koudelkou pro Parlamentní listy 29.12.2015 o kontrolním hlášení DPH.

[ zpět ]