Datum: 04.11.2016

Sociální demokracie v Senátu sklízí, co zasela

Lidovci a hnutí Starostové a nezávislí odmítají zvolení sociálního demokrata Milana Štěcha předsedou Senátu. Přitom je zvyklostí, že nejsilnější klub v parlamentní komoře obsazuje post předsedy. Ostatní kluby navrhnou kandidáty na místopředsedy a strany si vzájemně své kandidáty podpoří. Lidovcům a Starostům se nelíbí Štěchova účast na tvorbě společného prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů potvrzující dlouhodobý názor našeho státu na uznání zásady jedné Číny a uznání toho, že Tibet je součástí Číny. Prohlášení se stalo předmětem politického boje, který je součástí demokracie. Je-li vedení parlamentní komory tvořeno různými stranami, tak je tvořeno lidmi s odlišnými politickými názory. Má-li být nějaké vedení komor vytvořeno, musí strany tuto rozdílnost vzájemně respektovat a nekádrovat si své kandidáty. Zvyklost není právně vymahatelná a funguje na základě vzájemnosti. Pokud někdo vetuje dnes kandidáty jedné strany, musí očekávat, že mu v budoucnu bude oplaceno stejně.

Zde je problém senátního klubu sociální demokracie. V listopadu 2012, kdy sociální demokracie měla v Senátu dominantní postavení, porušil senátní klub sociální demokracie vůči lidovcům historicky vytvořenou zvyklost o vzájemné podpoře při volení vedení Senátu. Nepodpořil volbu voličsky nejúspěšnějšího senátora za lidovce Jiřího Čunka z moravského Vsetína na místopředsedu Senátu. Senátní klub sociální demokracie zapomněl, že je otázkou času, kdy dominantní postavení v Senátu ztratí. V roce 2016 se Jiří Čunek stal nejúspěšnějším lidoveckým kandidátem na hejtmana a nemá zájem o vedení Senátu. Jiří Čunek je na politickém vzestupu, přestože byl proti němu veden pokus o kriminalizaci za užití nezákonné manipulace s výběrem Okresního státního zastupitelství v Přerově a Okresního soudu v Přerově, místo zákonné příslušných justičních orgánů ve Vsetíně, a užitím nepravdivých znaleckých posudků. To vše protože plnil sociální program Vsetína a nechtěl, aby lidé v podnikových bytech o ně přišli jako horníci z OKD na Ostravsku. Sociální demokracie je na ústupu z dřívějších pozic a nyní je při volbě předsedy Senátu vystavena jednání, které dříve použila vůči Jiřímu Čunkovi. Sociální demokracie lidovcům nemůže nic vyčítat.

Ovšem bez vzájemné spolupráce nebude zvoleno vedení žádné parlamentní komory. Strany si musí být této skutečnosti vědomy a musí si být vědomy, že dodržování zvyklostí je založeno na opakující se vzájemnosti bez ohledu na konkrétní rozložení sil po těch či oněch volbách.


Související text: Zneužívání moci ve státním zastupitelství.

 

[ zpět ]