Datum: 17.09.2016

Bohuslav Sobotka a právo

Předseda vlády Bohuslav Sobotka v rozhovoru s Karolinou Brožovou: Zarazili jsme Babišovi doping (Právo 17. 9. 2016, s. 7) uvedl jako reakci na to, že Babiš působí v orgánu své firmy v Německu, že ministr financí Andrej Babiš „nedodržuje ani ten současný zákon o střetu zájmů“. Premiér to prohlásil v rámci kritiky Babiše za jeho propojení ekonomické a politické moci s tím, že nikdo nedohledá, zda ministr vládní informace nepoužije ve svém podnikání.

Premiér Bohuslav Sobotka ví, že ministr jeho vlády porušuje zákon upravující jednání držitelů veřejných funkcí. Toleruje to, místo aby navrhl Babišovo odvolání z funkce ministra. Sobotka to zdůvodňuje zájmem na existenci vlády a některými pozitivními věcmi, které vláda snad ještě prosadí. Výsledkem je, že ministr nemusí dodržovat právo a premiér z toho nevyvodí personální důsledky. Otázkou je, zda ministr muže porušovat jen zákon o střetu zájmů nebo všechny či jen některé a kdo určí které.

Andrej Babiš je politická osobnost současnosti. Ovšem nebýt toho, že jej Bohuslav Sobotka navrhl na ministra financí, ministrem by se nestal. I někteří němečtí demokratičtí politici v roce 1933 podporovali jmenování Adolfa Hitlera kancléřem a zavírali oči nad tím, že porušuje zákony. Odůvodňovali to, že Hitlerova vláda chce dosáhnout pro Německo pozitivní věci – stavět dálnice, snížit nezaměstnanost a změnit versailleský systém. Právo však platí nebo neplatí. Premiér toleruje porušování zákona ministrem, protože by sám mohl přijít o funkci.

Odpovědnost Bohuslava Sobotky za vládnutí Babišova ANO je nesmírná. Sobotka občas zakoketuje s protibabišovským návrhem, jako je zamezení střetu zájmů Babiše-ministra a Babiše-vlastníka Agrofertu, ale to je jen okopávání kotníků. Vidí-li Sobotka prolínání ekonomické a politické moci nebezpečné pro demokracii, musí skončit vládní spolupráci s ANO. Vládne-li s ANO, spojení moci ekonomické a politické mu možná vadí, ale ne tolik, aby riskoval svou premiérskou funkci.

[ zpět ]