Datum: 13.02.2006

Pomohou podnikatelé vinařům?

Vstup do Evropské unie pro vinařství přinesl výhody i rizika. Zázračná byla výsadba vinohradů před vstupem do Evropské unie. Výsadba finančně podporovaná Vinařským fondem, jehož vznik prosadil bývalý ministr zemědělství z jižní Moravy Jan Fencl, vrátila moravské vinařství do hranic, které mělo před krizí zemědělství v 90. letech 20. století. Nyní se však projevuje i razantní konkurence a nízké výkupní ceny hroznů. Proto je nutné nadále podpořit domácí vinařskou produkci. Parlament schválil dva provinařské návrhy.

Parlament upravil zákon o spotřebních daních, aby drobní vinaři s výrobou vína do 2 000 litrů ročně byli osvobozeni od evidence spotřební daně nejen při výrobě vína pro potřebu vlastní a své rodiny, ale i pro účast na výstavách a soutěžích vín. To pomůže zachovat tradiční vesnické výstavy s velkou účastí drobných vinařů, což je zvláštní moravský rys společenského života ve vinařských obcích.

Dále bylo schváleno, že si od daňového základu daně z příjmů mohou poplatníci odečíst dárky s uvedením své firmy i v případě tichého vína do hodnoty 500 Kč na jeden dárek bez omezení celkové částky. Dosud mohly firmy dávat různé dárky, nikoliv však věci podléhající spotřební dani, respektive si v takovém případě nemohly uplatnit daňově uznatelný výdaj. Toto opatření pomůže moravským vinařům při prodeji jejich vín. Záleží jen na českých, slezských a zvláště moravských podnikatelích, aby pro svou prezentaci zvolili moravské víno jako vhodný dárek pro obchodní partnery, zákazníky či své zaměstnance. Kvalitní moravské víno může lépe reprezentovat dárce a více potěšit obdarovaného než jiný dárek. Daňová změna je účinná vyhlášením a tedy se vztahuje i na letošní vánoční trh.

Pro oba návrhy hlasovali jak vládní sociální demokraté a lidovci, tak i opoziční komunisté. Proti byla jen Občanská demokratická strana, která nechce pomáhat moravským vinařům a tím poškozuje zájmy jižní Moravy.

[ zpět ]