Datum: 10.08.2007

Občanství a stranictví

Na příkladu cizince ve straně (Právo 10. 8. 2007, s. 5) se rozvinula debata, zda má být cizinec členem politické strany. Na rozdíl od zájmových spolků, kde je ústavně zaručeno sdružovat se bez ohledu na občanství, je Listinou základních práv a svobod garantováno právo na sdružení v politických stranách občanům. Ale je-li něco ústavně garantováno pro někoho, nelze vyvozovat, že jiný toto právo mít nemůže, jen nesmí být upřeno občanům. Ústava nezakazuje členství cizinců v politických stranách. Také zákon o politických stranách přejímá ústavní pozici, když umožňuje sdružovat se v politických stranách občanům, ale nikde výslovně nestanoví, že toto právo náleží jen občanům anebo výslovný zákaz cizinců v politických stranách. Výslovně zužuje členství pouze na fyzické osoby. Zákon jen vyžaduje, aby v přípravném výboru pro založení strany byli občané, tedy nemůže vzniknout čistě strana cizinců. Strana je osobou soukromého práva, kde platí zásada, že co zákon nezakazuje, je dovoleno.

Možnost účasti jiných občanů v politických stranách je žádoucí především vůči občanům Evropské unie, protože ti mají v Čechách, na Moravě a ve Slezsku volební právo do obcí i Evropského parlamentu. Též volební právo je ústavně garantováno občanům, ale není výslovně zakázáno cizincům, což umožnilo prosazení volebního práva pro všechny evropské občany obyčejným zákonem bez ústavní změny. Politické strany vznikají jako prostředek pro výběr zástupců lidu ve volbách. I u nás existují komunální strany, což jsou politické strany působící v některých městech právě pro účely komunálních voleb. Je-li umožněno volit a být volen občanům Evropské unie do obcí, je správné umožnit jim prostředek k naplnění tohoto práva – členství ve straně.

Politické strany u nás vyžadují pro členství naše státní občanství. Některé umožňují spolupráci cizinců – spolupracovník u sociálních demokratů, je-li občan Evropské unie a člen strany sdružené v Evropské sociálně demokratické straně, či příznivec u Strany zelených i pro cizince mimo Evropskou unii. Je vhodné umožnit účast i jiných státních občanů, mají-li volební právo v některých volbách, což jsou občané Evropské unie.

[ zpět ]