Datum: 11.06.2007

Bohumil Fišer: K případu Diag Human

Se znepokojením pozoruji případ Diag Human, kde stoupenci vyplacení miliardového odškodného firmě Diag Human z rozpočtu státu (odškodné za údajné vyřazení firmy Diag Human z trhu s krevními deriváty ministrem zdravotnictví Bojarem, když však stát žádnou smlouvu v této věci s firmou nepodepsal - fakticky jde o větu v Bojarově dopise) připravují následující postup:
1.        Vyřadit znalecký posudek Horského a Svobody na výši odškodného z dalšího projednávání před rozhodčím senátem. Na základě tohoto posudku rozhodčí senát rozhodl o vyplacení náhrady škody firmě Diag Human ve výši asi 326 milionů Kč, kterou stát v roce 2003 uhradil.
2.        Vypracování nových znaleckých posudků s minimální částkou odškodného mezi 4 až 6 miliardami Kč a s maximální částkou mezi 8 až 12 miliardami Kč.
3.        Zaplatit méně než 10 miliard, ale více než 3 miliardy a svalit vinu na ministra Fišera, který odmítl dobrovolně vyplatit 3 miliardy Kč na základě jediného znaleckého posudku. Stejně dobrovolně nevyplatili plnění Diagu jeho předchůdci ani jeho nástupci.
4.         Na podporu tohoto postupu vést  mediální kampaň.
 Je správné, aby pro posuzování v rozhodčím senátu zástupci státu žádali jen ty znalecké posudky, které budou obsahovat analýzu posudku Horského a Svobody (podle tohoto posudku škoda činí 358 milionů Kč, ne miliardy Kč) s odůvodněním každé položky, pokud ji odhadnou odlišně.

Aby si každý vytvořil představu o výši ušlého zisku je správné požadovat zveřejnění těchto údajů:
1.        Hodnotu krevních derivátů, kterou zaplatila zdravotnická zařízení v letech důležitých pro posuzování škody.
2.        Podíl jednotlivých zpracovatelů krevních derivátů na trhu v sousedních zemích. Z tohoto údaje může každý posoudit, zda odhad možného podílu Diagu na trhu je reálný.
3.        Zisk, který zpracovatelé krevních derivátů na našem trhu vykazují (uveden ve výročních zprávách a je podkladem daňových přiznání).
Rozhodčí senát 1998 rozhodl, že Diag Human byl Ministerstvem zdravotnictví v roce 1992 poškozen tím, že byl vyřazen z trhu s deriváty krevní plazmy a že mu přísluší náhrada ušlého zisku. V letech 1992-2000 zdravotnická zařízení nakoupila deriváty krevní plazmy v celkové hodnotě 8 miliard Kč. Při míře zisku 10%, což odpovídá míře zisku, který zpracovatelé krevní plazmy u nás i v zahraničí uvádí, celkový zisk představuje 800 milionů Kč. Při odhadu podílu na trhu 50% (takový podíl však u nás ani v sousedních zemích, kde není státní monopol, nemá žádný zpracovatel) je odhadovan zisk Diag Human 400 milionů Kč, při podílu na trhu 25% pak jen 200 milionů Kč. Diag Human již získal od státu 326 milionů Kč. Pokud stát zaplatí Diagu další peníze, musí to ministr financí občanům zdůvodnit.
 Mediální kampaň podporující zájmy Diagu mi vytýká jako tehdejšímu ministru zdravotnictví neplnění usnesení vlády. Pravdou je, že tehdejší usnesení vlády bylo ve vládě přijato tak, jak jej ministr zdravotnictví navrhl s cílem získat od vlády mandát k jednání s firmou Diag Human o minimalizaci ztrát pro stát. Při jednání nedošlo ke shodě o výši odškodnění a s tím jsem seznámil vládu a navrhl další usnesení. Vláda tento postup opět schválila. Rovněž je manipulováno s fakty, když vyjádření pravděpodobnosti úspěchu státu ve vedlejších soudních řízeních na neplatnost prvního rozhodčího nálezu z r. 1997, je prezentováno tak, jak kdyby se týkalo hlavního rozhodčího řízení o výši škody, který dodnes nebyl skončen, byť spor začal v roce 1992 a Fišer byl ministrem jen dva roky. Pokud by byla věc jasná ve prospěch Diagu, jistě by netrvala tak dlouho. Není pravdou, že jsem chtěl rozhodčí řízení prodloužit kvůli volbám. Dbal jsem, aby posudek znalců v této věci byl zpracován a odevzdán rozhodcům ještě před parlamentními volbami 2002, což se stalo.
                                                      Bohumil Fišer, ministr zdravotnictví 2000-02

 

 

Jiné články: Zdeněk Koudelka: Kauza Diag Human, Zdeněk Koudelka: Fišer byl slušný člověk, Radomír Daňhel: Ke kauze Diag Human

[ zpět ]