Datum: 08.06.2007

Poradní referendum

Opakovaně se u nás svádí zápas o referendum jako formu přímé demokracie. Většina evropských států kombinuje oba způsoby demokracie, kdy základem je parlamentní demokracie zastupitelská doplňovaná referendy. Občas totiž parlament zklamal. Za mnichovské krize 1938 poslanci a senátoři neučinili významný pokus o své svolání a užívali si parlamentních prázdnin. Po okupaci 1939 se sešli, aby vyslechli oznámení prezidenta Emila Háchy o jejich rozpuštění, vůbec se nevyjádřili k okupaci. Francouzský parlament dovedl čtvrtou Francouzskou republiku k pravicovému vojenskému převratu 1958. Tehdejší premiér generál Charles de Gaulle francouzskou demokracii zachránil pomocí referenda a přenesl rozhodnutí o nové ústavě z nedůvěryhodného parlamentu na všechen lid. Před legitimitou vlády opřené o referendum se sklonila i vzbouřená armáda v Alžíru a na Korsice.

Odpůrci referenda předem zpochybňují možnost obecného referenda v Čechách, na Moravě a ve Slezsku tvrzením, že s celostátním referendem musí souhlasit Senát, který je jeho odpůrcem. Avšak ústava vyžaduje ústavní zákon s nutným souhlasem Senátu jen pro rozhodující referendum, v němž lid vykonává moc přímo. Poradní referendum lze uskutečnit na základě obyčejného zákona, kdy Poslanecká sněmovna může Senát přehlasovat. V takovém referendu jde o radu, nikoliv o závazný výkon moci. Státní orgány nemusí jeho výsledek respektovat. Právní nezávaznost poradního referenda dokumentuje Švédsko, kde přes nesouhlas poradního referenda vláda rozhodla o změně jízdy automobilů z levého do evropsky obvyklého pravého směru. Přesto je poradní referendum v Evropě velmi rozšířené a parlamenty jej respektují. Např. nizozemský parlament respektoval odmítnutí evropské ústavy a rovněž švédské nepřijetí eura bylo vysloveno v poradním referendu.

Poradní referendum nemůže nahradit anketa stejně jako místo voleb nestačí průzkum veřejného míněním. V demokracii má každý právo vyjádřit se regulérním způsobem jako jsou volby či hlasování v referendu. Nemůže je nahradit výzkum veřejného mínění, neboť by se právo rozhodnutí každého voliče smrsklo na rozhodování vybrané skupiny. I obce a kraje se mohou, byť nezávazně, vyjadřovat k celostátním otázkám. Obdobně se vyhlásila řada obcí za bezjaderné zóny po pádu Francovy diktatury ve Španělsku. I poradní referendum je významný prostředek vyjádření vůle občanů a jeho výsledek má politickou váhu.

[ zpět ]