Datum: 09.10.2016

Schizofrenie vedení sociální demokracie

Krajské a senátní volby v říjnu 2016 jsou prohrou sociální demokracie. Výsledek 15% je projev celostátního vnímání sociální demokracie. Vedení sociální demokracie umožnilo Andreji Babišovi vládnout a přitom jej kritizuje. Jde o schizofrenní politiku. Voliči, kteří hodnotí vládní politiku jako úspěšnou, dají hlas Babišovi, jenž je nejvýraznější osobností vlády. Voliči, kteří s vládou nesouhlasí, nedají hlas Babišovi, ale ani vládní sociální demokracii.

Sociální demokracie klesla na voličskou úroveň béčkové strany. Chce-li se vrátit do první kategorie a usilovat o čtvrtinu voličů, musí změnit vládní formát. Volič neuvěří straně, která se tváří, že bojuje s Babišem a přitom s ním vládne. I s béčkovou stranou lze dělat politiku. Určitě se v některých krajích domluví proti vítěznému ANO, v jiných krajích se domluví na koalici s ANO. Ale bez vítězství ve volbách nelze v demokracii dlouhodobě vládnout. Vedení sociální demokracie si muže zvolit cestu, že nebude dělat nic. Pak sociální demokracii čeká další volební prohra. Nebo se rozhodne radikálně vystoupit proti Babišovu spojení ekonomické a politické moci, pak s ním však nemůže vládnout a to i za cenu předčasných voleb.

Sociální demokracii dříve volili mnozí živnostníci. Nyní jsou naštvaní vzrůstající byrokratickou zátěží pro malé podnikatele související s plošným zavedením kontrolního hlášení DPH a elektronické evidence tržeb. Odmítají politiku vlády, která nerozlišuje mezi malými živnostníky a velkými podnikateli s pohonnými hmotami a jinými produkty, kde dochází k daňovým únikům reálně ohrožující státní rozpočet. Sociální demokracii volili mnozí učitelé. Dnes jsou naštvaní inkluzí a tím, že místo výuky se musí podílet na byrokratických projektech, bez kterých by jejich škola měla málo peněz, ale z kterých se platí to, co dříve bylo součástí rozpočtu školy bez nesmyslného vypisování stohů papírů. Nad školskou politikou sociální demokracie lámou hůl a ztotožňují se s názory Václava Klause mladšího. Od vlády si vezmou zvýšený plat, ale vděčnost necítí. Sociální demokracie měla zázemí v menších městech. Bohužel reforma veřejné správy vedla k centralismu. Okresní města ztrácí na významu a veřejná moc se z nich přesouvá do krajských měst. Místo, aby kraje převzaly podstatnou část kompetencí z ministerstev, přebírají úřady v krajských městech kompetence z okresů. Zanikly okresní úřady, okresní hygieny a jiné úřady byly omezeny na detašovaná pracoviště krajských úřadů – úřady práce, katastrální úřady. Kvalifikovaná místa ve veřejné správě vznikají v Praze a krajských městech, na okresech jsou rušena. Je tragédií sociální demokracie, že ztrácí dlouhodobé voliče s chimérou toho, že snad někde sežene voliče jiné. Nikdo na ni nečeká.

V příštích volbách bude fenoménem Andrej Babiš. Kdo jej chce podpořit, bude volit ANO. Kdo jej nechce, nemá důvod volit sociální demokracii, která mu umožnila cestu k moci. Politika je i o lídrovi. Úspěch měl Jiří Čunek. Z lidové strany, jež má celostátně 6%, udělal stranu, která v Zlínském kraji díky němu má čtyřikrát víc, přestože byl nezákonně trestně stíhán za dozoru nepříslušného Okresního státního zastupitelství v Přerově a účasti nepříslušného Okresního soudu v Přerově. Malá strana se s velkým lídrem může stát stranou velkou. Velká strana bez lídra se stane stranou malou.

[ zpět ]